Expatleven tijdens de COVID-19 pandemie

29 April 2020

The following text is the Dutch translation of our new initiative, Expatriate Life in the Time of the COVID-19 Pandemic. To read the original text in English, please visit the project’s homepage on our website. 

Op dit moment worden de levens van velen van ons beheerst door de COVID-19 pandemie. Veel mensen zijn al begonnen vast te leggen hoe deze uitzonderlijke periode ons, onze dierbaren en onze gemeenschappen raakt en beïnvloedt. Het Expatriate Archive Centre (EAC) heeft het initiatief ‘Expatleven tijdens de COVID-19 pandemie’ opgezet om materiaal te bewaren dat deze historische crisis door de ogen van expats beschrijft.

Het EAC is een archief dat zich richt op de sociale geschiedenis van tijdelijke migratie naar een ander land. Het EAC bewaart en beheert materiaal dat inzicht geeft in hoe expats* en remigranten omgaan met de uitdagingen die een leven buiten het thuisland met zich meebrengt. Deze missie is des te belangrijker in buitengewone tijden zoals deze. Sociale geschiedenis voorziet de informatie die historici en hun instellingen verzamelen van context: hoe gaan expats om met deze situatie, hoe onderhouden ze contact met anderen en nemen ze besluiten? Hoe ervaren expats op hun locatie deze wereldwijde pandemie van dag tot dag?

Bent u een expat of een expat die onlangs is teruggekeerd naar uw thuisland (het maakt niet uit wat uw thuisland is of waar u nu woont) en hebt u iets geschreven over een onderwerp dat verband houdt met de COVID-19 pandemie? Dan ontvangen wij graag uw verhaal om aan onze groeiende archiefcollectie toe te voegen. Omdat de pandemie mensen over de hele wereld raakt, ontvangen wij graag materiaal in welke taal en welk format dan ook. Wij accepteren de meeste vormen van media en mediakanalen, zoals:

  • Blogs;
  • Persoonlijke en privé-schrijfsels op papier;
  • Emails;
  • Berichten en uitwisselingen op sociale media;
  • Foto’s als aanvulling op het geschrevene.

De manier van archiveren hangt af van de vorm van het materiaal. Wij vragen de schenker van het materiaal om een schenkingsovereenkomst te ondertekenen waarin de rechten en verantwoordelijkheden van zowel de schenker als het EAC vastgelegd worden. Hoewel we materiaal in het Nederlands accepteren, zijn alle documenten over de schenking en het archiveren in het Engels gesteld.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via welcome@xpatarchive.com.

* Wij definiëren een expat of expatriate als iemand die tijdelijk in een ander land dan zijn of haar thuisland leeft. Wij zijn ook geïnteresseerd in de periode na terugkeer naar het thuisland, Third Culture Kids en andere situaties en omstandigheden die te maken hebben met het expatleven.

Deze tekst is vertaald door Myrthe Korf. Hier vindt u de oorspronkelijke tekst: https://xpatarchive.com/initiatives/covid-19-pandemic-initiative/

Author

  • Myrthe Korf

    Myrthe Korf started as a volunteer at the Expatriate Archive Centre (EAC) and in 2019 joined the staff as an Assistant Archivist. As of 2024 she is the EAC's Archivist.

magnifiercrossmenuchevron-uparrow-left